En av de viktigaste delarna i attefallshuset är grunden, är grunden felbyggd kommer fukt lätt in igenom attefallshuset. Så hur vet du vilken typ av grund du ni bör bygga? Beroende på tomt och kostnad finns det ett gäng olika metoder ni kan använda er av när ni bygger grund till attefallshus.
Nedan kan ni läsa mer om vilken typ av grund som passar ert attefallshus bäst.
Platta på mark för attefallshus
En stor fördel med att gjuta grund med platta på mark för attefallshus är möjligheten till en väldigt låg grundsockel. Du kan ha så låg grundsockel som tio centimeter och eftersom attefallshuset får max vara fyra meter är det en stor fördel att ha så låg grundsockel som möjligt.
Det finns många fördelar med att gjuta en en platta på mark för Attefallshus en är att det är möjligt att ha golvvärme och en bättre isolerad betongplatta. Du får dessutom en snygg grundsockel. Lägg dessutom till att du troligen får en bättre totalekonomi eftersom värmeförlusterna från huset är mindre eftersom grunden är bättre isolerad än framförallt plintgrunden.
Krypgrund för attefallshus
En av fördelarna med att ha krypgrund i ett Attefallshus är den låga kostnaden för grunden. Med detta i kombination med hur bra funktionen huset har blir förutsatt att man väljer det isolerade grundelement. Isolerade krypgrundselement tillför inte bara isoleringen utan säkrar också mot fukt. Möjlighet att dra vatten och avlopp är dessutom extremt bra och man får en snyggare grundsockel.
Hybridgrund attefallshus
Nästa alla som bygger ett attefallshus har behov av en välisolerad grund, med detta sagt är det inte alltid lika självklart att man har möjlighet eller ork att jobba med betong. Betongplattan har fördelen med att vara välisolerad, och krypgrunden är enkel att montera och kostar mindre. Då är hybridgrunden perfekt. Grunden använder således grundbalken från en krypgrund men istället för att ha ett kryputrymme så fyller man det utrymmet med isolering. Detta lämpar sig extra väl för hus som tillverkas i fabrik & kommer till byggplatsen färdiga med bärande bjälklag.
Källare attefallshus
En källare är alltid bra, inte mist om man behöver extra utrymme i attefallshuset. Vi vet att många efterfrågar Attefallshus med källare. Det som lockar är givetvis kombinationen av att ha bygglovsfritt men de extra kvadratmeter som en källare innebär. Med rätt byggteknik och dränering så får man en stor yta som man kan bo på. Detta är också en kombination av källarväggar & en betongplatta kan man säga.
Plintgrund för attefallshus
Ett mycket billigt och på många sätt bra alternativ till attefallshusets grund är plintgrund. Det är dessutom ett enklare hus & då kan man tänka sig att ha en enklare grund. Plintgrunden är något att förespråka om man bygger på berg. Har man inte berggrund till attefallshuset försvinner poängen med plintgrunden eftersom markarbetet behöver utföras ner till tjälfritt djup eftersom huset inte värmer upp marken alls. För ett attefallshus blir det totala markarbetet ändå överkomligt med plintar. Tänk på att du behöver tjugo centimeter höga plintar från marken. Detta för att få bra ventilation och ha viss höjd från marken.