An Article.

bygga attefallshus

Bygga attefallshus – steg för steg

Räkna ut din budget

Innan du börjar bygga ditt nya attefallshus måste du noggrant göra en budget och se vilken budget du har. De flesta har en tydlig budget innan de påbörjar bygget av attefallshuset. I budgeten ingår kostnader för konstruktion, skatteförmåner, betalningsfonder och andra relaterade beräkningar.

När du väl vet vilket attefallshus du har råd med gå direkt till banken för att ordna finansiering. Du måste komma ihåg att hushållsutlåning används för att betala underleverantörer och andra leverantörer som utför arbete och levererar varor. När ditt attefallshus har byggts behöver du en bostadslån för att betala av det annorlunda än vanligt huslån.

Efterforska

Det finns hundratusentals byggare här ute, men det betyder inte att de är bra! Det är viktigt att göra dina läxor och hitta en byggare som har det bästa rykte i denna arbetslinje. Oavsett om du söker information online eller får rekommendationer från din familj och dina vänner, ta reda på om en byggare respekteras för att göra kvalitetsarbete och vara punktlig.

Bygg för att sälja

Oavsett hur mycket du älskar attefallshuset du bygger. Så du borde definitivt hålla detta i åtanke för sitt potentiella återförsäljningsvärde. Försök att inte lägga till för många uppgraderingar som du överprissätter ditt hem för grannskapet. Och det kan vara bäst att inte välja något för knäppt; annars kan det vara svårt att sälja i framtiden.

Checklista

En del av slutfasen av att bygga ett nytt hem är att gå över din “checklista”. Checklistan skapas i slutet av byggprocessen för att visa vad som helst som fortfarande behöver göras. (Du bör ta anteckningar varje gång du besöker din byggarbetsplats.)

Reparationer

Du bör alltid tänka ett steg framåt. Det skulle vara hemskt att ta reda på att du måste gå tillbaka och göra reparationer på ditt hem, men problem händer.
Stiftelseuppgörelse och rörelse som behöver grundreparation kan orsakas av att bygga på expansiv lera, felaktigt komprimerade fyllningsjord eller felaktigt underhåll runt fundamenten.

Tänk grönt

Prova och göra så mycket forskning som möjligt för att maximera energieffektiviteten vid utformningen av ditt nya hem. Din arkitekt och byggare kan hjälpa till att se till att dina fönster är söderläge, så att du kan få så mycket solsken som möjligt att värma ditt hem naturligt.

Nyckelfärdigt attefallshus

Vad är ett nyckelfärdigt attefallshus?

Ett nyckelfärdigt attefallshus är ett nytt helt bo-klart hus som du inte behöver göra något med utan kan flytta in i direkt, att behöva göra reparationer eller förbättringar.

Nyckelfärdig kommer med ordet nycklar, “du behöver bara nycklarna färdiga så kan du flytta in och börja leva”

Fördelar med ett nyckelfärdigt hem

När det gäller hus finns det två typer av människor: de som inte har något emot att fixa upp (köpa ett ruckel till fritidshus och renovera upp) och de som ryser vid tanken på att behöva byta en glödlampa. Ett nyckelfärdigt attefallshus är bra för den senare typen ;).

Nyckelfärdiga fritidshus är populära bland familjer och personer som inte har så mycket tid att restaurera, eller bara en person som vill kunna luta sig tillbaka när de har semester. Vanligtvis är de bra för alla, men särskilt för upptagna människor som hellre vill spendera sin tid på sin karriär, sin familj eller en hobby istället för att bo i en ombyggnation.

Nyckelfärdiga attefallshus är också attraktiva för investerare som inte vill behöva uppdatera en fastighet innan de hyrs ut. Eftersom dessa nyckelfärdiga attefallshus är redo att rullas ut är allt du behöver göra att hitta en hyresgäst och du kan börja tjäna pengar omedelbart, med andra ord en snabbare fastighetsavkastning.

Vissa företag som erbjuder nyckelfärdiga investeringsfastigheter kommer också att hantera fastigheten för dig – hitta hyresgäster, hämta hyror och hantera underhåll. Deras tjänster är inte gratis, men det kan vara värt det om du föredrar att vara en hands-off-hyresvärd.

Många som köper nyckelfärdiga fritidshus vill inte göra forskningen för att hitta rätt: agent, entreprenör, reparatör, fastighetschef osv.  man lämnar allt det till ett företag som är specificerade på nyckelfärdiga hus och modulhus.

Men nyckelfärdiga hem har också nackdelar

All denna bekvämlighet kommer dock till ett pris beroende på fastigheten. I allmänhet kan  köparen förvänta sig att betala ungefär lika mycket för en uppdaterad nyckelfärdig egendom som de skulle för nybyggnation. Men letar man noggrant kan man hitta nyckelfärdiga attefallshus som både är billiga och har en modern och snygg arkitektur.

Vad ska du se upp för?

Att använda frasen nyckelfärdiga i fastigheter är som att använda ordet hälsosamt när man säljer förpackad eller bearbetad mat, det kan betyda många olika saker för olika människor.

Generellt bör nyckelfärdigt innebära att allt i huset är nytt eller på annat sätt utmärkt skick utan synliga tecken på slitage. Men man ska se upp för i vissa fall kan säljaren sälja på dig ett “gammalt” hus på så sätt att det är byggt med gammal teknik med uppvärmning etc. Sp man ska vara försiktighet när man tittar på nyckelfärdiga attefallshus. Men måste titta noggrant på specifikationerna över huset och prata gärna en extra gång med säljaren.

Uppvärmning för attefallshus - Radiator

Uppvärmning för attefallshus

Uppvärmning attefallshus

Det är inte lätt att välja rätt uppvärmning för ditt attefallshus, börja med att titta på konstruktion och på hur ofta ni är i attefallshuset. De flesta väljer att installera någon form av värmekälla i sitt nya attefallshus. Här berättar vi om olika uppvärmningsalternativ till ert attefallshus, så att ni kan hitta en uppvärmning som passar just er. Att värma små-hus som attefallshus kan är lite lite pilligare än större ytor och hus. Många väljer lösningar som har ett lägre inköpspris, så som flyttbara el element eller liknande. El-elementen är ofta dyra i drift och ett dåligt alternativ om ni är i attefallshuset ofta.

Förutom att driftkostnad och miljö i åtanke är det också viktigt att veta hur attefallshuset påverkas negativt, av att attefallshuset står kallt utan någon uppvärmning.  Det riskerar då att få fukt och frostskador. Samtidigt som det i slutändan faktiskt kan resultera i dyrare uppvärmning om man väljer att alltid ha huset lite uppvärmt, varje gång som attefallshuset ska nyttjas. Var därför noggrann och kritisk när du gör ditt val av värmekälla. Ditt attefallshus ska hålla sig fräscht och fint många årtal framåt.

Loft till attefallshus

Loft Attefallshus

Loft till attefallshus

Ett Attefallshus är runt 25 kvadratmeter stort, ett hus som ofta används som extrahus/gäststuga, förråd eller hobbyhus. Använder man Attefallshuset som något annat än gäststuga brukar inte inte ett loft vara aktuellt, de flest använder dock attefallshuset som gäststuga och då kan ett loft vara en bra ide. I stället för att använda huvudrummet som sovrum kan du bygga ut vardagsrummet i attefallshuset eller bygga ut attefallshuset så det finns två sovytor och där med plat för fler personer.

Bygga nyckelfärdigt Attefallshus

Nyckelfärdigt attefallshus

Nyckelfärdigt attefallshus och modul attefallshus

Det är inte alla som orkar planera och bygga eget attefallshus, i ert fall rekommenderar vi att ni köper ett nyckelfärdigt attefallshus eller ett modul-attefallshus. Det finns många leverantörer av nyckelfärdiga attefallshus så det gäller att välja rätt. Den absolut viktigaste delen är som alltid utseendet, se så det passar er tomt och er omgivning. Beställer ni ett nyckelfärdigt attefallshus som är snyggt och som smälter in i omgivningen ökar ni priset på tomt och intilliggande hus.

Bygga nyckelfärdigt Attefallshus

Bygga attefallshus

Att bygga attefallshuset

Bygga AttefallshusPå bygga attefallshus kan du läsa dig till hur du ska tänka när du bygger attefallshus.

Du får råd för hur du bäst värmer upp ditt attefallshus samt hur du på bästa sätt ska bygga grund för det. Hur du på bästa sätt bygger grunden för attefallshuset samt om ditt hus nyttjar ett loft.


Vad är ett nyckelfärdigt attefallshus?

Nyckelfärdigt attefallshusAtt köpa fritidshus eller attefallshus är inte alltid lätt i dagens läge, läs vår artikel om vad du bör tänka på när du köper nyckelfärdigt attefallshus, vad du bör se upp med och varför ett nyckelfärdigt fritidshus kan vara en bra ide för just dig.

Guide för dig som ska köpa nyckelfärdigt attefallshus!


Loft attefallshus

Loft attefallshusEtt Attefallshus är runt 25 kvadratmeter stort, ett hus som ofta används som extrahus/gäststuga, förråd eller hobbyhus. Använder man Attefallshuset som något..
Läs mer om loft för attefallshus


Grund attefallshus

Grund till attefallshus

En av de viktigaste delarna i attefallshuset är grunden, är grunden felbyggd kommer fukt lätt in igenom attefallshuset. Så hur vet du vilken typ av grund du ni bör bygga?
Läs mer om grunden för ditt attefallshus


Attefallshus ritning

Ritning till attefallshusAtt få en ritning till ditt attefallshus är på många sätt inte svårt, det finns olika webbtjänster som erbjuder gratis ritningar till attefallshus..

Läs mer om ritning för ditt attefallshus


Uppvärmning för attefallshus

Värma upp attefallshusDet är inte lätt att välja rätt uppvärmning för ditt attefallshus, börja med att titta på konstruktion och på hur ofta ni är i attefallshuset. De flesta väljer att installera någon form av värmekälla i sitt nya attefallshus.
Läs mer om uppvärmningen för ditt attefallshus


Nyckelfärdigt attefallshus

Nyckelfärdigt AttefallshusDet är inte alla som orkar planera och bygga eget attefallshus, i ert fall rekommenderar vi att ni köper ett nyckelfärdigt attefallshus eller ett modul-attefallshus.
Läs mer om nyckelfärdigt attefallshus


Bygg attefallshus – Steg för steg

bygga attefallshusAtt bygga attefallshus kan vara både lätt och svårt. Läs om hur du ska gå till väga för att bygget av ditt attefallshus ska gå så smidigt som möjligt

Steg för steg guide – Bygga attefallshus

Ritning på ett attefallshus

Attefallshus ritning

Attefallshus ritning

Ritning attefallshus
Att få en ritning till ditt attefallshus är på många sätt inte svårt, det finns olika webbtjänster som erbjuder gratis ritningar till attefallshus. Ritningarna du laddar ner från internet är gratis och du kan använda ritningarna när du vänder dig till byggfirmor och byggare när du ska bygga attefallshus. Köper du ett attefallshus med byggsats är ingår givetvis ritningen. Alla auktoriserade byggfirmor kan enkelt följa din attefallshusritning.

Attefallshus grund platta på mark

Grund attefallshus

Bygga grund attefallshus

En av de viktigaste delarna i attefallshuset är grunden, är grunden felbyggd kommer fukt lätt in igenom attefallshuset. Så hur vet du vilken typ av grund du ni bör bygga? Beroende på tomt och kostnad finns det ett gäng olika metoder ni kan använda er av när ni bygger grund till attefallshus.

Nedan kan ni läsa mer om vilken typ av grund som passar ert attefallshus bäst.


Platta på mark för attefallshus

Grundplatta på mark för attefallshus

En stor fördel med att gjuta grund med platta på mark för attefallshus är möjligheten till en väldigt låg grundsockel. Du kan ha så låg grundsockel som tio centimeter och eftersom attefallshuset får max vara fyra meter är det en stor fördel att ha så låg grundsockel som möjligt.

Det finns många fördelar med att gjuta en en platta på mark för Attefallshus en är att det är möjligt att ha golvvärme och en bättre isolerad betongplatta. Du får dessutom en snygg grundsockel. Lägg dessutom till att du troligen får en bättre totalekonomi eftersom värmeförlusterna från huset är mindre eftersom grunden är bättre isolerad än framförallt plintgrunden.


Krypgrund för attefallshus

Krypgrund för attefallshusEn av fördelarna med att ha krypgrund i ett Attefallshus är den låga kostnaden för grunden. Med detta i kombination med hur bra funktionen huset har blir förutsatt att man väljer det isolerade grundelement. Isolerade krypgrundselement tillför inte bara isoleringen utan säkrar också mot fukt. Möjlighet att dra vatten och avlopp är dessutom extremt bra och man får en snyggare grundsockel.


Hybridgrund attefallshus

Nästa alla som bygger ett attefallshus har behov av en välisolerad grund, med detta sagt är det inte alltid lika självklart att man har möjlighet eller ork att jobba med betong. Betongplattan har fördelen med att vara välisolerad, och krypgrunden är enkel att montera och kostar mindre. Då är hybridgrunden perfekt. Grunden använder således grundbalken från en krypgrund men istället för att ha ett kryputrymme så fyller man det utrymmet med isolering. Detta lämpar sig extra väl för hus som tillverkas i fabrik & kommer till byggplatsen färdiga med bärande bjälklag.


Källare attefallshus

En källare är alltid bra, inte mist om man behöver extra utrymme i attefallshuset. Vi vet att många efterfrågar Attefallshus med källare. Det som lockar är givetvis kombinationen av att ha bygglovsfritt men de extra kvadratmeter som en källare innebär. Med rätt byggteknik och dränering så får man en stor yta som man kan bo på. Detta är också en kombination av källarväggar & en betongplatta kan man säga.


Plintgrund för attefallshus

Ett mycket billigt och på många sätt bra alternativ till attefallshusets grund är plintgrund. Det är dessutom ett enklare hus & då kan man tänka sig att ha en enklare grund. Plintgrunden är något att förespråka om man bygger på berg. Har man inte berggrund till attefallshuset försvinner poängen med plintgrunden eftersom markarbetet behöver utföras ner till tjälfritt djup eftersom huset inte värmer upp marken alls. För ett attefallshus blir det totala markarbetet ändå överkomligt med plintar. Tänk på att du behöver tjugo centimeter höga plintar från marken. Detta för att få bra ventilation och ha viss höjd från marken.